ANTO

Za blagovno znamko Anto se skriva Anto Bartulović (roj. 1929), ki že več kot pet desetletij pušča svoje odtise na bakrenih površinah. 

ANTO

 
Čeprav baker ostaja v središču njegove kreativnosti, mu tudi drugi materiali niso tuji. Že kot deček si je zaradi povojnega pomankanja izdeloval svoje igrače in celo obutev, danes se navdušuje predvsem nad lesom, ki se bolj ali manj ubogljivo upogiba pod težo njegovih zamisli. Po izobrazbi je kipar, ki je v svojih srednješolskih dneh v priznani ekipi sodeloval pri izdelavi plošče nad odlitkom stopinj Principovih nog v Sarajevu. Večino svojih delovnih dni je sicer preživel kot učitelj likovnega in tehničnega pouka ter inovator. Osredotočil se je predvsem na izdelovanje učnih pripomočkov za slepe in slabovidne, s čimer si je prislužil Titovo priznanje.Če ste pravi kavoljubci in prisegate na kavo iz džezve z ulic Baščaršije, potem ste – nevede - morda že seznanjeni z ANTO-kreacijami, saj že od 60ih let dalje uspešno sodeluje s sarajevskimi kujundžijami (mojstri). Ponavadi se sramežljivo skriva in svojih izdelkov ne podpisuje, a v zrelih letih tudi najhujša trema počasi popušča. Sčasoma se transformirajo tudi nekdanje oblikovalske smernice in odpirajo nova obzorja. Kot obrtnik ostaja zvest uporabnim stvarcam za vsakdanjo rabo (skledam, džezvam, pladnjem, ogledalom itd.), vendar v svoje oblikovalske avanture počasi vključuje tudi nakit. V ANTO-izdelkih je evidentno poigravanje s tradicionalnimi podobami, oblikami in materiali, ki jih v procesih (po)ustvarjanja odpelje v nove, nepričakovane dimenzije. Pomanjševalnice so mu ljube. V njih se zrcali mladostniška norčavost, a tudi dovršenost in natančnost izkušenega osemdesetletnika+.

FOTOGALERIJA IZDELKOV

 

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________