Arsem / Mateja Jager

Grafična oblikovalka, ki dela in živi v Walesu.

Arsem / Mateja Jager


Mateja Jager

je študirala oblikovanje tekstilij in oblačil na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, sedaj pa živi in dela v Walesu. Ukvarja se predvsem z grafičnim oblikovanjem, že od nekdaj pa jo zanima ilustracija, s katero se je resno spopadla prav v letošnjem letu.

Za založbo Arsem je namreč ilustrirala dve slikanici Svetlane Makarovič. Najprej novo izdajo legendarne zbirke pesmi za otroke Čuk na palici, kasneje pa še novo pravljico Svetlane Makarovič Berto, zajec langobardski. Slednja opisuje preseljevanje Langobardov v 6. stoletju in njihovo naselitev na ozemlju današnje Slovenije. Obe knjigi sta že doživeli izredno pozitivne ocene med bralci in tudi pri poznavalcih otroške literature, tako da lahko rečemo, da je Mateja Jager novo ime na slovenski ilustratorski sceni, ki si ga velja zapomniti.

Na ARTishu Mateja Jager razstavlja izbrane ilustracije iz obeh knjig, ki ju bo mogoče tudi kupiti.

FOTOGALERIJA ILUSTRACIJ  MATEJE JAGER

FB Mateja Jager

Založba Arsem je del podjetja Arsem d. o. o., ki je bilo ustanovljeno januarja 2009 in je specializirano za storitve na področju kulture. Dejavnost podjetja pokriva široko paleto storitev: od gledališč (sodelovanje z Društvom Cafe Teater pri produkciji in promociji različnih kulturnih projektov) in glasbe (promocija in PR najstarejšega slovenskega festivala stare glasbe Festivala Radovljica, strokovno svetovanje in organizacija Tekmovanja mladih glasbenikov RS in Tekmovanja mladih slovenskih baletnih plesalcev, koordinacija mednarodnih sodelovanj Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani) do literature (organizacija in promocija mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prirejanje literarnih večerov in literarno-glasbenih dogodkov).
Oktobra 2010 je podjetje Arsem d. o. o. razširilo svojo dejavnost na področje založništva. Knjižni program nove založbe Arsem je otvorilo delo Svetlane Makarovič, baladna pripovedka Saga o Hallgerd. Delo je predelava islandske sage o Njalu, gre za preplet proze in poezije, saj je v pripoved vloženih osem pesmi. Svetlana Makarovič je vsestranska umetnica, njena bibliografija je ena najobsežnejših med Slovenci. Je dobitnica številnih nagrad doma in v tujini, med drugim je bila dvakrat nominirana za mednarodno Andersenovo nagrado, prejela je viktorja za življenjsko delo, v letu 2008 pa ji je bil podeljen tudi Zlati red za zasluge za izjemno uspešno in kakovostno leposlovno delo v slovenski književnosti in njeno uveljavljanje v svetu. Največkrat igrana in zagotovo najbolj priljubljena pravljica Svetlane Makarovič je Sapramiška, ki je od leta 1982 na sporedu lutkovnega gledališča Ljubljana in je bila zaigrana že več kot 1500-krat. V založbi Arsem so izdali še dve deli Svetlane Makarovič, nova izdaja zbirke otroških pesmic Čuk na palici in nova knjiga Berto, zajec langobardski. Pri založbi je izšel tudi nov mladinski roman Desetka pisateljice Cvetke Bevk in notni učbenik Abeceda avtorice Ksenije Trotovšek Brlek.

Glavni urednik založbe Gašper Troha je publicist, kritik in teoretik, ki med drugim kot zunanji sodelavec poučuje na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Diplomiral je iz klarineta na ljubljanski Akademiji za glasbo in primerjalne književnosti ter literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doktoriral je s tezo Artikulacija odnosa do oblasti v slovenski drami 1943-1990, dandanes pa se ukvarja s sociologijo literature, še posebej z vprašanji sodobne svetovne in slovenske dramatike. Objavljal je v številnih domačih in tujih znanstvenih revijah ter uredil nekaj znanstvenih zbornikov, med katerimi so History and its Literary Genres (Cambridge Scholars Publishing, 2008), Literarni modernizem v »svinčenih« letih (Študentska založba, 2008) in Lojze Kovačič : življenje in delo. (Študentska založba, 2009).

www.arsem.si

ZUNANJA SEZONA 2022

 
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici od 30.4. dalje / VSAKA nedeževna sobota

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

ODPRTO:
četrtek in petek med 17.00 in 19.00
sobota med 10.00 in 13.00

____________

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *