Baragaga

Kape, šali, rokavice. V barvne harmonije spletene, tople, mehke, volnene z ljubeznijo narejene.

Baragaga


Akademska slikarka Ksenija Baraga je iz svoje ljubezni in znanja do tekstila in pletenin ustvarila malo modno domačo obrt imenovano Baragaga.

Baragaga že od leta 1985 plete in spleta pletene modne dodatke 
za ženske, moške in otroke. Šale in rokavice predvsem pa raznovstrna pokrivala Baragaga odlikujejo velik nabor živih in manj živih barvnih odtenkov, različni vzorci in prefinjene ter nenavadne barvne kombinacije.

Vsi izdelki so narejeni iz kvalitetnih volnenih materialov v zelo majhnih, večinoma unikatnih serijah. Nekateri izdelki so ročno pleteni ali kvačkani, nekateri pa so pleteni na domačih pletilnih strojih, vsa dodelava je ročna. 

Vsi izdelki so narejeni v Sloveniji. Obrtna zbornica Slovenije jih je uvrstila med vrhunske mojstrovine s področja umetnostne obrti (mnenje št 6140 - 01/08).


Pika piksel zanka (Dot pixel stitch)
Od leta 2005 ima Baragaga tudi kolekcijo industrijsko pletenih šalov in pokrival, ki starodavne tehnike pletenja in ornamentike združuje s sodobno digitalizacijo oz. industrializacijo tekstilne proizvodnje.

Posodabljanje tradicionalnih narodnih motivov skuša tako ponovno vključevati v vsakdan, s tem pa v ljudeh obnavlja narodno in zgodovinsko zavest.

Avtorske risbe in vzorci postanejo nosljive mehke kompozicije
spletene iz naravnih materialov (volna, viskoza, kašmir).

Embalaža s črno-belo grafiko je uporabna tudi ko v njej ni več šala, pripoveduje pa tudi o procesu izdelave: osnovna risba je digitalizirana v piksle, ki jih pletilni stroj prevede v zanke. En piksel je ena zanka.

Ksenija Baraga je rojena 21. 9. 1960 v Ljubljani.  Diplomirala je leta 1986 na Ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (slikarstvo). Od takrat ima status samozaposlene v kulturi  in deluje na področju unikatnega ter industrijskega oblikovanja tekstilij, ilustracije in oblikovanja postavitev razstav.  Od leta 1998 je predsednica Unikatne sekcije Društva oblikovalcev Slovenije. 

FOTOGALERIJA IZDELKOV

ZUNANJA SEZONA 2022

 
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici
od 30.4. do 15.10. / 10-19
VSAKA nedeževna sobota
PRIJAVE: artish.si@gmail.com

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

Galerija Krpan do konca meseca avgusta gostuje v 107 Oblačimo prostore! V njihovi izložbi si lahko ogledate dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!
#darilazavsakžep #podprimolokalno #cerknica

lokacija: MERCATOR BLAGOVNICA, Cesta 4. maja 64, Cerknica
urnik: pon - pet 9.00-17.00 / sobota 9.00-12.00 / nedelje in prazniki zaprt

____________