FLORIDEJA

PRINAŠAVA MINI OAZO ZELENJA V VAŠ DOM!

FLORIDEJA


FLORIDEJA je nastala marca letos, kot projekt vertikalnih vrtičkov, ki jih sestavljajo stenski žepki iz filca. Inovativno zasnovani Floridejalni žepki so oblikovani in izdelani v domačem studiu in delavnici v Sežani ter so novost na slovenskem trgu.

Neli Štrukelj in Tilen Ule, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in entuziasta sva se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta gojenja rastlin na malce drugačen, pa vendar ne čisto neznan način.

Odločitvi za ustanovitev blagovne znamke Florideja je botrovala tudi in predvsem privlačna ideja, ki jo je lansiral Nelijin mlajši brat. Staš je na medmrežju izbrskal zanimiv način gojenja rastlin, ki je uporaben tako za notranjo kot tudi zunanjo vzgojo skoraj vseh vrst zelišč, okrasnih rastlin, celo zelenjave in sadja, kar namerava vpeljati tudi v svoje društvo (oziroma skupnost, kjer je zaposlen kot socialni delavec). Skozi idejo samopreskrbe, torej lastne pridelave, je celotni zadevi pridal še socialni vidik, ki je, sploh v današnjem času, še kako aktualen.

V tujini, sploh v ZDA, je ta praksa že uveljavljena in kar splošno uporabljena, pri nas pa je zaenkrat še v povojih. Vertikalni vrtički, vzgoja in gojenje rastlin na navpičnih površinah - notranjih in zunanjih stenah, balkonskih ograjah in vseh primernih nosilcih – ideja je bila tako privlačna, da se nam je zdelo kar čudno, da pri nas takšno (urbano) vrtnarjenje ni bolj razširjeno.

Za ta namen sta prva v Sloveniji zasnovala in tudi izdelujeta žepke iz filca in cerade, iz katerih je možno sestaviti pravo malo oazo zelenja na stenah dnevne sobe, kuhinje, spalnice, praktično na katerikoli vertikalni površini, žepki pa so več kot primerni tudi za pritrditev na balkonsko ograjo.
Torej, čeprav so sajenje, okopavanje in ostale rekreativne aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku splošno znane in uporabne tehnike sproščanja, sta se odločila za užitkarstvo ob morda bolj urbanem, predvsem notranjem gojenju vseh vrst primernih rastlin na vertikalnih, stenskih vrtovih FLORIDEJA.

fotogalerija IZDELKOV

www.florideja.com

ARTish SEZONA 2021 

! NOVA LOKACIJA ! -> ZUNANJA SEZONA / Gallusovo nabrežje / VSAKA SOBOTA  vključno 30.10.

TERMINI (vsaka sobota od 19.6. dalje):

- > OKTOBER 2021: 2., 9., 16., 23. in 30. oktober / med 10.00 in 18.00

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

ODPRTO: sreda, četrtek in petek med 17.00 in 19.00

____________

ARTish v Radovljici pred graščino 

 -> četrtek, 28. oktober RADOVLJICA (med 15.00 in 19.00)

____________

ARTish v KINU ŠIŠKA 2021

-> sobota, 6. november, med 10.00 in 19.00 

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *