Galerija KOZOLEC / Damjan Popelar

Kot arhitekta ga je pomanjšan model snujoče arhitekture izzival že od nekdaj.

Galerija KOZOLEC / Damjan Popelar


Tokrat se je soočil z obratnim izzivom; narediti namreč model že obstoječe stavbe, pravzaprav kozolca, predstavnika avtohtone slovenske ljudske arhitekture. Posebnost te arhitekture je, da nima arhitekta, niti zanjo ne obstajajo načrti, ker jih niso potrebovali, saj je ljudska, narejena po meri človeka in iz materialov, ki so mu bili na voljo. Njegova lepota se najprej odraža v umerjenosti njegove konstrukcije, šele kasneje likovne dekoracije.

Moč njegovih del je v doslednosti pri posnemanju razmerij in detajlov, kar v tako majhnem merilu dosega že filigranski učinek. Naslednje pomembno izhodišče pri snovanju mu je bil način prezentacije izdelka. Želel se je izogniti klasičnemu izdelovanju celotnih modelov, saj so ti veliki in okorni. Nimamo jih kam postaviti, pa še prah se nabira nanje. Izdelki iz Galerije Kozolec predstavljajo samo del kozolca, pravzaprav njegovo pročelje, ki je najbolj reprezentančen del. Tako mu je uspelo model varno shraniti v globok okvir in zaščititi s steklom.

Čeprav gre za izreze modelov, ti namreč učinkujejo kot slike s poenotenim okvirjem, ki jih lahko nizamo v zbirko. Filigranski leseni izdelki so plod uporabe visoke tehnologije in nezamenljive roke njihovega potrpežljivega sestavljalca.

FOTOGALERIJA IZDELKOV

www.galerijakozolec.si

ZUNANJA SEZONA 2022

 
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici od 30.4. dalje / VSAKA nedeževna sobota

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

ODPRTO:
četrtek in petek med 17.00 in 19.00
sobota med 10.00 in 13.00

____________

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *