Juhca drobnarije

…so začele nastajat iz ostankov, na katere je avtorica naletela v lesni delavnici starega očeta.

Juhca drobnarije


Izdelki so iz lesa, osnovnih oblik, barvani z akrili (na vodni osnovi). Uporabljen je svetel les, smreka, bor ali macesen, velikokrat se vidne rastne konture uporabijo pri obliki. Vse delo je opravljeno s čopičem. Motivi so enostavni, barve osnovne. Portreti in drobne zgodbe nosijo kanček melanholije in po drugi strani razgranosti v vsakdan.

Ime Juhca* zhaja iz priimka ustvarjalkine družine, ki predstavlja navdih in vzor ustvarjanja za dušo, kot se reče. Juhca spominja na dom, družino in deluje pomirjujoče, tako kot pobegi v naravo in delo z naravnimi materiali. Juhca drobnarije so nastale iz zaljubljenost v les, njegov vonj, obliko in neškodljivost. Leseni izdelki Juhca drobnarije nosijo sporočilo pomena oblikovanja iz naravnih materialov in življenja v odgovornem odnosu do narave in okolja.

Punčare so portreti z mnogimi zgodbami, enostavnimi, malo melanholičnimi, iskrenimi. So na prstanu, broški ali uhanih. Vsaka ima svojo zgodbo in svoj element. Uporaba dveh ali treh barv jih umirja, veliko je nebarvane površine, kar po eni strani deluje umirjeno, po drugi strani pa veselo, pozitivno. Punčare so lahko tudi v kompletu, pri tem je po navadi uporabljeno približevanje ali oddaljevanje od detajlov.

Pari so prvič nastali kot del poročnega darila za hladilnik sveže poročenega para. Zdaj so pisan dodatek na radiatorju, ceveh, ali v ustih plazečega se otroka. Preprosti, pisani, pozitivni in naravni so protiutež plastiki in umetnim materialom v domovih. Seveda kot vse lepe in priljubljene stvari doma dobijo imena, ko pa otroci ugotovijo, da jim lahko poleg imena dajo še obleke, pa nastane ideja za sestavljive magnetke, ki omogočajo tako ljubo in ljubko preoblačenje. Več kot jih je, bolj je veselo!

FOTOGALERIJA IZDELKOV JUHCA DROBNARIJE

ZUNANJA SEZONA 2022

 
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici od 30.4. dalje / VSAKA nedeževna sobota

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

ODPRTO:
četrtek in petek med 17.00 in 19.00
sobota med 10.00 in 13.00

____________

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *