KLOBBKA / Darja Rant

Darja Rant je diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, vendar sebe opiše predvsem kot rokodelko, saj s svojimi rokami neprestano obdeluje razne materiale in izdeluje unikatne izdelke.

KLOBBKA / Darja Rant


Ročne tekstilne tehnike pletenja, kvačkanja in polstenja so jo prevzele, ko je spoznala njihovo možnost brezšivnega ustvarjanja tridimenzionalnih konstrukcij. Vse tri naštete tehnike so združene v kolekciji ročno izdelanih polstenih taburejev UsediSe. Leta 2014 je ustanovila svojo blagovno znamko ročno narejenih tekstilnih izdelkov Klobbka. Poleg taburejev UsediSe izdeluje polstene torbice, copate, šale, polstene na svilo, polstena mila in nakit. Kadar se ne posveča ustvarjanju uporabnih tekstilnih predmetov, v toplejšem delu leta nabira zelišča, obdeluje svoj vrt, kuha, peče in predeluje samonikle rastline, domače sadje in zelenjavo v dobrote za ozimnico, medtem ko so hladnejši dnevi prepleteni s prejo, pletilkami, kvačko, šivankami in ostalimi tekstilnimi pripomočki. Takrat nastajajo nove ideje, ki dopolnjujejo obstoječe izdelke.

V času priprave diplomske naloge je razvila tehniko skupinskega ali skupnostnega pletenja, ki je izvedljivo le s skupino ljudi. Pri pletenju udeleženci uporabljajo le svoje prste in primerno prejo. Tridimenzionalni brezšivni proces omogoča izdelavo pletenin velikega merila. Tovrstna tehnika pletenja je primerna za teambuildinge, razne delavnice in prijetna skupinska druženja.

Ime Klobbka ponazarja vsako klobko preje, ki predstavlja nov začetek, novo energijo in nov ustvarjalni zagon. Podobno kot tinta na papirju, preja, ki jo odvijam s klobčiča, piše svojo zgodbo o izdelku. Zvita klobka preje predstavlja željo po bolj dovršenem izdelku, kot je bil prejšnji, že pozabljeni, sedaj obstaja le nov, prihajajoči.
Tudi mikana volna, pripravljena za polstenje, je zvita v svojevrsten klobčič. Vsakič, ko odvijem klobčič preje ali mikanke, začenjam novo zgodbo, v katero namesto tinte vlagam svojo fizično in duhovno energijo, mikanko pregnetem, prejo pa spletem ali skvačkam. Ustvarjam. Zapletam in prepletam, predvsem sebe v nov izdelek.
Ime Klobbka pa tudi zato, ker se včasih kot maček rada zvijem v klobko in pokrita z deko zaznavam vonj po brezdelju. Ampak res le včasih.

FOTOGALERIJA IZDELKOV
 

ARTish SEZONA 2021 

! NOVA LOKACIJA ! -> ZUNANJA SEZONA / Gallusovo nabrežje / VSAKA SOBOTA  vključno 30.10. / ZAČETEK  junij 2021

TERMINI (vsaka sobota od 19.6. dalje):

- > AVGUST 2021: 7., 14., 21. in 28. avgust / med 9.00 in 19.00

- > SEPTEMBER 2021: 4., 11., 18. in 25. september / med 9.00 in 18.00

- > OKTOBER 2021: 2., 9., 16., 23. in 30. oktober / med 9.00 in 17.00

____________

ARTish v Cerknici na zelenem vrtu Galerije Krpan

-> sobota, 24. julij / med 10.00 in 17.00

-> sobota, 28. avgust / med 10.00 in 17.00

-> sobota, 25. september / med 10.00 in 17.00

____________

ARTish v Radovljici pred graščino 

 
-> poletni ARTish v Radovljici / VSAK četrtek v JULIJU -> 8., 15, 22. in 29. julij / 15:00 do 20:00

-> 26. avgust RADOVLJICA 
 

* * * * 

PRIJAVE: artish.si@gmail.com

* * * *