Nina Cekuta "Art from the heart"

Nina Cekuta, umetnica po duši in srcu, je že od zgodnjega otroštva v stiku z izražanjem svojih občutenj iz srca v obliki slik in risb.

Nina Cekuta "Art from the heart"


Njeni prvi zelo živi spomini in spodbude za nadaljnje umetniško delo segajo še v čas osnovne šole. Kasneje se je vpisala na študij Likovne pedagogike v Ljubljani, kjer je trenutno absolventka. Na njeno ustvarjalnost vplivajo pestre barvne oblike, mati narava, Azija in njene tamkajšnje dogodivščine, predvsem pa Indija, kamor jo srce vsako leto odpelje na počitniško delo in raziskovanje drugih kultur.

V času študija se je spoznala z veliko tehnikami na slikarskem, risarskem, grafičnem in kiparskem področju, vendar pa jo je srce najbolj povleklo v svet slikarstva in slikanje mandal. Mandale so jo zelo navdušile, zaradi mističnosti, barv in njenih korenin, ki izhajajo iz Azije. Ker pa tudi sama živi in namenja ves svoj čas duhovnemu aspektu življenja in raznoraznim delavnicam, je želela to znanje spojiti in preliti v slike. Tako se je lanskega decembra prvič predstavila na samostojni razstavi z mandalami.

Tokrat se želi predstaviti z mandalami večjih in manjših dimenzij. Prve-slike mandal, so slikane na okroglo platno, druge-voščilnice pa na risalni papir. Velike mandale so različnih dimenzij, od 50 cm do 90 cm premera, medtem ko so manjše, voščilnice naslikane na 15x15 cm risarske površine. Za Nino mandala ni zgolj energetska slika, temveč tudi vzorec oblik in barv, ki nastane kot posledica pozornega osredotočanja na karkoli. Je simbol, ki nastane, ko je um umirjen in duh svoboden v izražanju.

Nina je v mandalah združila ljubezen do abstraktnih teksturnih slik in ljubezen do mistike in energije, ki je nevidna nam skrita. Mandale so tako ustvarjene iz teksturnih in reliefnih oblik ter so nesimetrične v svoji popolnosti. Mandale imajo središče, za katerega pravimo, da je srce mandale, hkrati pa so na nekaterih delih namenoma nesimetrične in tako bolj dinamične. Vse v vesolju, med drugim tudi človeško telo, ima namreč rahla odstopanja od svoje originalne simetričnosti in še vedno žari v svoji lepoti.

Ninina želja je, da se domovi napolnijo s pozitivnimi sporočili, kot so: energija veselja, ljubezen, mir, notranja želja po spremembi, obilje, kreativnost …

Mandale so raznolike, vsaka s svojim sporočilom, z namenom, da vsak najde tisto, po čemer hrepeni.

FOTOGALERIJA IZDELKOV

 

Otvoritev ARTish sezone 2023
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 31. januar 2023
___________________________

ARTish v Mariboru
s
obota, 25. marec, Vetrinjski dvor

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 28. februar 2023
___________________________

Zunanja ARTish sezona 2023 - Gallusovo nabrežje
s
obota, 18. marec, KINO ŠIŠKA 

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav za PAKETE: 28. februar 2023

april: 1., 8., 15., 22., 29. (5 x)
maj: 6., 13., 20., 27. (4x)
junij: 3., 10., 17., 24. (4x)
julij: 1., 8., 15., 22., 29. (5x)
avgust: 5., 12., 19., 26. (4x)
september: 2., 9., 16., 23., 20. (5 x)
oktober: 7., 14., 21., 28. (4x)

Skupaj 31 (nedeževnih) sobot nedeževnih. Prijave bodo že možne v roku 1 meseca, lahko pa se že prej pofočkate na mail ARTish.si@gmail.com.

___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 16:00 do 19:00

____________