Nina Cekuta "Art from the heart"

Nina Cekuta, umetnica po duši in srcu, je že od zgodnjega otroštva v stiku z izražanjem svojih občutenj iz srca v obliki slik in risb.

Nina Cekuta "Art from the heart"


Njeni prvi zelo živi spomini in spodbude za nadaljnje umetniško delo segajo še v čas osnovne šole. Kasneje se je vpisala na študij Likovne pedagogike v Ljubljani, kjer je trenutno absolventka. Na njeno ustvarjalnost vplivajo pestre barvne oblike, mati narava, Azija in njene tamkajšnje dogodivščine, predvsem pa Indija, kamor jo srce vsako leto odpelje na počitniško delo in raziskovanje drugih kultur.

V času študija se je spoznala z veliko tehnikami na slikarskem, risarskem, grafičnem in kiparskem področju, vendar pa jo je srce najbolj povleklo v svet slikarstva in slikanje mandal. Mandale so jo zelo navdušile, zaradi mističnosti, barv in njenih korenin, ki izhajajo iz Azije. Ker pa tudi sama živi in namenja ves svoj čas duhovnemu aspektu življenja in raznoraznim delavnicam, je želela to znanje spojiti in preliti v slike. Tako se je lanskega decembra prvič predstavila na samostojni razstavi z mandalami.

Tokrat se želi predstaviti z mandalami večjih in manjših dimenzij. Prve-slike mandal, so slikane na okroglo platno, druge-voščilnice pa na risalni papir. Velike mandale so različnih dimenzij, od 50 cm do 90 cm premera, medtem ko so manjše, voščilnice naslikane na 15x15 cm risarske površine. Za Nino mandala ni zgolj energetska slika, temveč tudi vzorec oblik in barv, ki nastane kot posledica pozornega osredotočanja na karkoli. Je simbol, ki nastane, ko je um umirjen in duh svoboden v izražanju.

Nina je v mandalah združila ljubezen do abstraktnih teksturnih slik in ljubezen do mistike in energije, ki je nevidna nam skrita. Mandale so tako ustvarjene iz teksturnih in reliefnih oblik ter so nesimetrične v svoji popolnosti. Mandale imajo središče, za katerega pravimo, da je srce mandale, hkrati pa so na nekaterih delih namenoma nesimetrične in tako bolj dinamične. Vse v vesolju, med drugim tudi človeško telo, ima namreč rahla odstopanja od svoje originalne simetričnosti in še vedno žari v svoji lepoti.

Ninina želja je, da se domovi napolnijo s pozitivnimi sporočili, kot so: energija veselja, ljubezen, mir, notranja želja po spremembi, obilje, kreativnost …

Mandale so raznolike, vsaka s svojim sporočilom, z namenom, da vsak najde tisto, po čemer hrepeni.

FOTOGALERIJA IZDELKOV

ZUNANJA SEZONA 2022

 
Gallusovo nabrežje ob Ljubljanici
od 30.4. do 15.10. / 10-19
VSAKA nedeževna sobota
PRIJAVE: artish.si@gmail.com

____________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

Galerija Krpan do konca meseca avgusta gostuje v 107 Oblačimo prostore! V njihovi izložbi si lahko ogledate dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!
#darilazavsakžep #podprimolokalno #cerknica

lokacija: MERCATOR BLAGOVNICA, Cesta 4. maja 64, Cerknica
urnik: pon - pet 9.00-17.00 / sobota 9.00-12.00 / nedelje in prazniki zaprt

____________