BARBARA STOPAR

Sreča je ključ do uspeha, kajti uspešen boš le, če imaš rad tisto, kar počneš.

BARBARA STOPAR

 

1. KDO SI?
Sem Barbara, absolventka filozofije, ustvarjalka okrasnih in uporabnih mozaikov, velika ljubiteljica narave in živali (neskončno rada imam svojo Beagel-co Luno), ljubiteljica Almodovarjevih in Kiarostamijevih filmov in filmofil nasploh. Tudi ljubiteljica Nerudove poezije, secesijske umetnosti, nadrealizma… umetnosti nasploh. Sem jutranji človek, kofetarica, obožujem jutranje oglašanje galebov, vonj po morju, sivki, borih, skratka sem tudi ljubiteljica vsega morskega. In všeč mi je španska umetnost v celoti, ljudje, njihov jezik, kultura in njihov način življenja, ki je bolj lahkoten kot tu.

2. KAKŠEN JE TVOJ OSEBNI MOTO?
Bodi to, kar si. Live and let live. Treba je živeti življenje in uživati v lepih in nepozabnih trenutkih. In: Sreča je ključ do uspeha, kajti uspešen boš le, če imaš rad tisto, kar počneš (žal današnje razmere mnogim ne dopuščajo, da bi počeli tisto, kar radi počnejo).

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Mozaike ustvarjam četrto leto. Na potovanjih so vedno pritegnili mojo pozornost, bodisi v katedralah, v parkih, kot detajli v arhitekturi in kjerkoli sem našla kak muzej mozaikov, sem ga zagotovo obiskala. Nekega dne sem v knjigarni zasledila še edini izvod čudovite knjige o zgodovini in izdelavi mozaikov, o različnih tehnikah in materialih in začela sem ustvarjati. Ugotovila sem, da me to zelo veseli in izpolnjuje. Ustvarjanje predstavlja trenutno kar precejšen vir mojega dohodka.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Vedno sem kaj ustvarjala in ko sem bila mala, sem rada risala, pletla, šivala in če pomislim na čisto prvi izdelek, so bile to gamaše, ki sem si jih spletla. Moj prvi mozaik pa je bila Aladinova svetilka, ki še vedno visi v predsobi stanovanja.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Pri mojem delu me navdihuje vse lepo in zanimivo. Ideje črpam iz narave, iz sveta okoli sebe. S seboj vedno nosim fotografski aparat in fotografiram stvari, ki mi ugajajo, ki pritegnejo mojo pozornost, naj bo to ptič ali kak vzorec iz narave, detajl kakšne zgradbe…

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Antonio Gaudi. Njegova arhitektura in izredna domišljija me še posebej navdihujeta. V svoje secesijske zgradbe je čudovito vključil mozaike in v njegovih umetninah je resnično nekaj pravljičnega, nekaj čarobnega (kot npr. dimniki, ki se zdijo kot fantomi, ki se dvigajo s »Pedrere« ).

7. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Trenutno ustvarjam doma v dnevnem prostoru, poleti, tudi v atriju. Moj veliki problem se je pojavil s selitvijo in to je pomanjkanje prostora. Za ustvarjanje mozaikov se namreč potrebuje veliko delovno mizo in veliko prostora za shranjevanje vsega materiala in orodja, ki je potreben za izdelavo mozaikov.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Pred časom sem bolj ustvarjala ob večerih, v zadnjem času pa sem postala bolj jutranji človek. Kadar mi čas dopušča, ustvarjam zjutraj in v dopoldanskem času.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Tehnično je najtežji del nanašanje fugirne mase na podobo, ki sem jo prej ustvarila iz različnih kamenčkov, stekla, marmorja, kajti v tistem trenutku mozaik izgleda zgolj kot zmazek fugirne mase in dokler mozaika v celoti ne dokončaš in ga temeljito ne očistiš, ne veš čisto dobro, kakšen bo končni rezultat in ali ti bo enako všeč kot prej.
Izdelava mozaikov poteka dokaj počasi in zahteva veliko potrpljenja in včasih je težko, ker bi rada sama sebe prehitela. Imam namreč mnogo idej v glavi za prihodnje mozaike in bi jih želela čim prej realizirati, a narava izdelovanja mozaikov ne dopušča hitenja.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Mnogokrat ljudje, znanke, prijateljice, ki se ukvarjajo z umetnostjo, ki prav tako ustvarjajo, vedo za moje ustvarjanje in pri meni naročijo mozaike ob kakšni posebni priložnosti. Drugače pa v trgovinah, kjer prodajam svoje izdelke, menda veliko pokupijo Italijani. Je mozaična umetnost bolj cenjena v mediteranskih deželah in mi je žal, da je tako.

11. BI SI ŽELEL/A, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
Tega si najbrž vsakdo želi. Nimam neke določene znane osebe, vsekakor bi si pa želela, da bi kak moj izdelek krasil stanovanje kakšnega priznanega umetnika.

12. ALI TUDI SAM/A UPORABLJAŠ/NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Tudi. Še posebej rada uporabljam svečnike za čajne svečke, kajti zvečer ustvarijo lepo in prijetno atmosfero.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Ja, sodelujem tudi z drugimi ustvarjalci, kar se mi zdi čudovito, saj drug drugega lahko povprašamo za kak nasvet, izvemo nove stvari in se tako izpopolnjujemo.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSEN/A PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Na to, da je kar nekaj priznanim ustvarjalcem iskreno všeč moje ustvarjanje in na to, da sem se sama naučila različnih tehnik iz knjig in preko interneta, ker žal nisem imela priložnosti odit na šolanje v Spilimberg, kjer se nahaja priznana šola mozaika in mozaične umetnosti..

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Udeležiti se tečaja in delavnice pri Aljažu Vidrajzu, ki se je za mojstra mozaika izobrazil prav na šoli mozaikov v Spilimbergu in se že veselim, da prenese name košček svojega znanja. V načrtu imam pa tudi poskrbeti še za večje trženje svojih izdelkov.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
V najstniških letih je bilo kar nekaj norih dogodivščin, nato pa nič več. Bi si želela bolj spontano delovati in mnogokrat kaj norega narediti, a mi bolezen v družini in posledično skrb in odgovornost, tega niso dopuščali. A življenje je še dolgo in zagotovo najbolj nora dogodivščina v mojem življenju še sledi.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
ARTish je slikovita prodajno razstavna umetniška tržnica, na kateri sodeluje mnogo kreativnih ljudi. Je tudi prijetno druženje, pa tudi koristno (dobrodelne akcije), in veseli me, da sem del tega. Veseli me, da sem ARTish-anka.

Še več o Barbari si lahko ogledate TUKAJ.
 

Predvideni termini ARTish sejmovanj v letu 2024

Otvoritveni ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. marec 2024 / 11.00 - 19.00
___________________________

ARTish v Mariboru #3, Minoritska cerkev
sobota, 23. marec 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
zadnji rok prijav: 10. marec 2024
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. marec 2024 / 11.00 - 19.00
___________________________

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 1. februar 2024
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: dd.mm.2024
zadnji rok prijav: dd.mm.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: dd.mm.2024
zadnji rok prijav: dd.mm.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 12. ali 19. december 2024 / 15.00 - 20.00
petek, 13. ali 20. december 2024 / 15.00 - 20.00
sobota, 14. ali 21. december 2024 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: dd.mm.2024
zadnji rok prijav: dd.mm.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
sobota (14.12.2024) ali nedelja (15.12.2024), 17. december 2023 / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: dd.mm.2024
zadnji rok prijav: dd.mm.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA