MYCLAYDAY

Na začetku jo v svet keramike zanese bolj slučajno, v iskanju dejavnosti, s katero bi izrazila svojo po dolgem času ponovno odkrito ustvarjalno žilico.

MYCLAYDAY


1. KAKO BI SE OPISALA OSEBNOSTNO IN KAKO USTVARJALNO?
Preprosta, naravna, praktična, prizemljena – osebnostno in ustvarjalno. Trudim se, da so moji izdelki predvsem uporabni, seveda pa tudi oblikovno domiselni in prijetni na pogled.

2. TVOJ OSEBNI MOTO?
Naravno in preprosto – ne velja samo za moje izdelke iz gline, ampak se tudi na splošno trudim živeti na ta način.

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Če me spomin ne vara, sem že kot otrok zelo rada risala, slikala, mečkala plastelin, pletla, kvačkala, šivala in se ukvarjala z vsemi mogočimi danes že malo pozabljenimi ročnimi spretnostmi, kot so gobelin, makrame, tapiserija, pa še kaj bolj nenavadnega bi se našlo. Vsa ta otroška ustvarjalnost se je z odraščanjem malo potuhnila in dala prostor najstniškim zadevam, fantom, študiju geografije in prvi redni službi. Ko se je življenje počasi utirilo, pa sem ponovno začutila tisti nemir, ki te sili k ustvarjanju nečesa novega čisto po svoje. Po nekaj poskusih z različnimi materiali in tehnikami sem se srečala z glino, s katero sva nerazdružljivi že dobro desetletje. Velik del prostega časa namenim ustvarjanju in raziskovanju tehnik, izobraževanju, mešanju lastnih glazur in ustvarjalnemu tuhtanju. Ko so moji izdelki postajali bolj dovršeni in so se začeli kopičiti, sem začela razmišljati tudi o prodaji. Trenutno mi pomeni prodaja mojih izdelkov dodaten vir dohodka, majhen priboljšek, prisluženi denar pa praviloma zapravim za nakup česa lepega izpod rok drugih ustvarjalcev.

4. KATERI JE BIL TVOJ ČISTO PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Če govorimo o glini, je bila to verjetno kaka enostavna keramična ploščica ali obesek, ki se mi je takrat verjetno zdel nepredstavljivo krasen. Dobrih deset let kasneje verjetno ne bi bila več enakega mnenja.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI SVOJEM DELU? KJE ČRPAŠ IDEJE?
Kot zaprisežena občudovalka narave svoj navdih najdem povsod okoli sebe, na primer v gozdu, na cvetočih travnikih, kot aktivna potapljačica pa zlasti pod morsko gladino, kjer je svet povsem drugačen, oblike živega in neživega sveta pa za kopenskega prebivalca nenavadne in navdušujoče. Vse to poskušam na svoj način prenesti na svoje izdelke.

6. IMAŠ MOGOČE KAKŠNEGA USTVARJALNEGA VZORNIKA? KOGA IN ZAKAJ NJEGA?
Težko bi izpostavila samo eno osebo. V obdobju, ko sem začela ustvarjati, je bilo vzornikov kar nekaj, zdaj pa se poskušam izogibati vplivom ostalih ustvarjalcev, želim, da moj slog ostane čim bolj moj. Sicer se že malo ponavljam, ampak lahko bi rekla, da je moj največji vzornik kar narava okoli nas in vsi njeni čudeži.

7. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR KJER USTVARJAŠ?
Nekaj časa je bil moj atelje kar na zložljivi vrtni mizi na hodniku, o čemer še vedno pričajo »vzorci« glazur in gline po stenah. Pred kratkim sem se dokopala do dobre polovice sobe, ki si jo delim z garderobnimi omarami in skladiščem kamp opreme. Dolgoročni cilj je seveda lasten atelje z veliko naravne svetlobe, velikimi delovnimi in odlagalnimi površinami, pomivalnim koritom in lepim kotičkom za razstavo izdelkov, ki trenutno bivajo v škatlah in jih vsakič sproti vlečem na plano, ko jih želim komu pokazati. V danih razmerah mora biti moj ustvarjalni prostor predvsem pospravljen, v nasprotnem primeru me zelo hitro mine volja, da bi sploh vstopila, kaj šele, da bi začela z ustvarjanjem. Verjetno ima to kaj opraviti tudi s tem, da sem po horoskopu devica.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Nisem nočna ptica in ustvarjam v glavnem podnevi, ob delavnikih popoldne in zvečer, ob prostih dnevih pa najraje začnem zjutraj po dobrem zajtrku. Največ energije, zagona in zamisli imam vedno v dopoldanskem času, ko je pred mano še cel dan.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Najtežje je morda premagati ustvarjalno »lenobo«, ki se me občasno loti. Zamisli je cel kup, ko pa se lotim izvedbe, se pred mano kar naenkrat znajde cel kup ovir, ki me lahko ustavijo tudi za kar dolga obdobja.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Tipična stranka bi bila lahko kar jaz sama: ima rada preproste in uporabne predmete naravnega videza, zemeljskih barv, pa vseeno nenavadne in všečne oblike. Vsekakor ji niso pri srcu črna barva, svetleči predmeti in živalski vzorci. Izogiba se kopičenju predmetov in kupi le tisto, kar res potrebuje, je pa pripravljena odšteti nekaj več denarja, če ji je nekaj zares všeč.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA / NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
Vesela sem vsakogar, ki so mu moji izdelki všeč in jih je pripravljen nositi oziroma jim nameniti prostor svojem domu.

12. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ / NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Seveda! Nakita dolgo časa sploh nisem nosila, začela sem šele s svojimi keramičnimi ogrlicami in uhani, ki se najbolj ujemajo z mojim osebnim slogom, o katerem sem kar nekaj povedala že zgoraj. Enako velja tudi za moj dom – podstavek za milo, ribice-kljukice za brisače, posodice za začimbe, podstavek za kuhalnico, skodelice za čaj, namizna lučka, vaza ali dve, letos tudi keramični lončki in oznake za zelišča v zeliščnem vrtu. Večino izdelkov najprej preizkusim doma, tako sem lahko tudi iskrena in prepričljiva, ko razlagam svojim kupcem o prednostih in omejitvah njihove uporabe.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ SODELUJEŠ TUDI Z OSTALIMI USTVARJALCI?
Rada se povezujem z ostalimi ustvarjalci, izmenjujemo si izkušnje, praktične informacije in z največjim veseljem si kupim kaj lepega izpod njihovih rok. ARTish je odlično mesto za spoznavanje in povezovanje najrazličnejših ustvarjalcev.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Da sem z vztrajnostjo in trdim delom dosegla nivo tehničnega znanja, ki mi omogoča veliko ustvarjalne svobode. Da lahko brez slabe vesti »stojim« za svojimi izdelki in da jih z veseljem uporabljam jaz in moji kupci, ki se pogosto vračajo in kdaj naročijo kaj tudi čisto po njihovi meri.

15. TVOJI NAČRTI / VIZIJA ZA PRIHODNOST.
Z majhnimi a vztrajnimi koraki naprej po zastavljeni poti proti cilju, živeti sebi in drugim prijazno življenje. Velik del tega življenja predstavlja seveda tudi moje ustvarjanje z glino.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
Potapljanje. Dogodivščina, ki traja in traja, pod vodo je vedno zanimivo.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
Priložnost da predstavim svoje izdelke ljudem, ki cenijo edinstvene in ročno izdelane stvari. Predvsem pa prijetno druženje z ostalimi ustvarjalci, izmenjavo izkušenj in paša za oči in ob obhodu ostalih stojnic. Prijetno preživet dan v družbi nasmejanih ljudi.

Še več o Barbari si lahko preberete TUKAJ.
 

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA