URSULA'S POTTERY

 Ekonomistka. Popotnica. Po duši pa zasanjana umentnica.

URSULA

 
1. KDO SI?
Uršula Kordiš, ekonomistka po izobrazbi, popotnica za službo in zabavo in po duši zasanjana ustvarjalka. Trenutno živim v Ljubljani, drugače pa se počutim doma po celem svetu. Tudi na Slivnici nad Cerknico.

2. OSEBNI MOTO
Vse se zgodi ob pravem času. Važna je pot.

3. TVOJA ZGODBA. Kako dolgo ustvarjaš? Ali je ustvarjanje tvoj edini vir dohodka.
Po mojem mi je bilo lončarjenje in popotništvo zapisamo že ob rojstvu. Moje korenine namreč segajo v Ribnico na Dolenjskem, ki je znano po lončarjih in zdomarjih (krošnjarjih). Včasih so novorojenčka postavili na prag. Če se je zvalil v hišo, je pomenilo, da bo ostal doma in sedel za lončarsko vreteno, če pa se je prevrnil čez prag je pomenilo, da bo kot suhorobar moral s krošnjo po svetu. No, jaz sem krošnjo zamenjala za popotniški nahrbtnik. Delam namreč v turizmu, tako da me službena pot zanese pod ledenike Patagonije, v puščavo Jordanije, med medvede Aljaske ali ob Sočo. Z oblikovanjem keramike se ukvarjam že kakšnih 10 let. Prav naša sopotnica Barbara S. Podlesnik, sedaj uvoznica za Pottery Craft, mi je dala kontakt za tečaj v Etnografskem muzeju v Ljubljani, kjer sem začela pri Urbanu Magušarju iz Radovljice. Zadnja leta, pa sem se učila mojstrskih veščin pri odlični Ines Kovačič. Ustvarjanje izdelkov iz keramike je moja popoldanska ali bolje nočna dejavnost, meditacija.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? 
Prvi izdelek je malo večja skleda v naravnih barvah, s pridihom Afrike.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?

Navdih dobim na svojih potovanjih. Glede na to, da sem kar veliko naokoli, privlečem domov ideje iz celega sveta. Danes je to Afrike, jutri Patagonija, nato Centralna Amerika ali Himalaje. Zdi se mi fascinantno, kako krasne stvari so izdelovali več 1000 let pred našim štetjem in kako prav na vsakem delu sveta najdeš tako unikatne in samosvoje izdelke. Ko tradicionalno keramiko združim še z obiskom različnih galerij in prodajalnic po svetu nastane v moji glavi in pod prsti ena velika zmeda. Idej je ogromno. Seveda vidim navdih tudi v naravi. V lubju, kamnih, skalah, rastlinah in tudi pod morjem. Ker obožujem potapljanje sem se čisto zaljubila v korale, ki žal izumirajo. V vsaki korali sem videla, izdelek iz gline, eno tako ogromno psodo. V bistvu so korale kot keramika. Na prvi pogled izgledajo trdne in mogočne, a so tudi zelo krhke in ranljive.

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? 

Lahko rečem, da je moj vzornik kar moja učiteljica Ines Kovačič. Zato, ker je delu z glino resnično predana, je odlična in potrpežljiva učiteljica ki mojstrsko obvlada vreteno in ko stikaš po njenih policah vedno najdeš kaj novega in zanimivega. Umetnica in super oseba.

7. KJE USTVARJAŠ? 

Na srečo lahko ustvarjam kar doma v moji delavnici, kar mi daje veliko svobode, da lahko delam kadar mi paše, oz. bolje, kadar mi čas dopušča. Potrebujem kar velik prostora, saj moram izdelke počasi sušiti, speči, ko so spečeni poglazirati. Izdelkov pa se tekom let kar veliko nabere. Vedno znova rabim še kakšno polico. Poleti je fino, ker sem praktično zunaj na vrtu in ustvarjam na svežem zraku.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?

Sem čisto nočni ponočnjakarski tip. Ko se enkrat usedem za vreteno, kar ne morem nehati in kar na enkrat je ura 3h zjutraj. Naslednji dan pa v službo ...

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?

Uf. Ko nekdo vidi končni izdelek, ne ve, koliko dela je skrito v njem. To ni samo delo na vretenu, to je luštno in kar prehitro mine, potem je tukaj en kup lepotnih popravkov, priprava izdelkov za v peč, glaziranje, ponovno tlačenje v peč, kjer moraš biti res previden in natančen. Po moje mi trenutno najmanj diši recikliraje gline, saj si moram zanj vzeti kar precej časa.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI / STRANKE? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.

Moji prijatelji so seveda najhvaležnejše stranke. Se moram prav kontrolirati, da posodic in skled ne dobijo za vsak rojstni dan. Osebe, ki jim je všeč moje delo, so ponavadi tisti, ki želijo imeti v svojem domu nekaj unikatnega, nekaj, kar ne moreš kupiti v IKEI za par eurov. Moje stranke cenijo, da je bilo nekaj narejeno ročno, z veliko truda in potrpljenja in tudi eksperimentiranja. Fino se jim zdi tudi, da vedo, kdo je naredil izdelek.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? 

Fino bi mi bilo, če bi na mojih krožnikih, v skledah in posodicah stregli svojo hrano v kakšni dobri restavraciji. Zdi se mi, da gresta ekološko pridelana, zdrava hrana in pijača z roko v roki skupaj z uporabnimi unikatnimi ročnimi izdelki. Saj ni važno samo kaj postrežejo ampak je del okušanja tudi kako predstavijo jedi. Sama v restavracijah vedno gledam krožnike iz vseh zornih kotov preden sploh napadem jed kar verjetno izgleda čudno.

12. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?

Seveda. Posebno dober občutek je, ko piješ čaj iz svoje skodelice in gostom ponudiš večerjo na svojih krožnikih in posodicah. Tudi po vrtu imam po različnih kotičkih razstavljeno svojo keramiko.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?

Najraje sodelujem s svojim 85-letnim atom Antonom iz Ribnice, ki je bil lani tudi najstarejši obrtnik v Sloveniji. On je vedno pripravljen za neumnosti, kot sam temu pravi in se odzove na moje muhe. Obožujem kombinacijo lesa in keramike. To sta res dve popolnoma prvinski surovini.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?

Vesela sem, da imam svojo delavnico in svojo peč, kjer sem sama svoja gospodarica in če kaj kdaj zafrknem tudi sama za to odgovarjam. Ampak to je tudi super šola in vedno se kaj novega naučim. Sploh pri keramiki, kjer je pridobiivanje novih znanj kot vreča brez dna. Toliko enih faktorjev je vmes, ki lahko vplivajo na končen rezultat.

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?

Še naprej si želim ustvarjati tako kot do sedaj, ker me to resnično veseli. To je moja meditacija, kjer se čisto odklopim in ure minevajo kot sekunde. Zame je to sprostitev. Konec koncev pa so tu novi izzivi, da se vedno kaj učim. Čez mesec dni grem naprimer na Japonsko. Oni so res mojstri te tradicionalne umetnosti. Sem se že zanimala za tečaje, ravno tako pa ne dvomim, da se bom vrnila s polno glavo idej in seveda kakšno odštekano keramiko.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.

Vsak dan je zame dogodivščina. Vedno se mi kaj norega pripeti.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?

ARTish mi v prvi meri predstavlja druženje. Tam se v središču meni tako ljube Ljubljane dobim s prijatelji, znanci, tam se tudi stkejo nova prijateljstva. Obožujem poletna sončna jutra v Ljubljani. Vedno se na stojnici ustavijo zanimivi ljudje, s kateremi se zapletemo v pogovor, če pa kdo še kaj kupi, sem tudi vesela, saj to pomeni, da lahko še naprej ustvarjam. Je tudi super priložnost, da se predstaviš širšemu občinstvu in da obiskovalci tudi v živo vidijo kako izgleda tvoj izdelek. Skodelic se lahko dotaknejo, vidijo kako se svetijo glazure, z veseljem jim tudi razložim kako poteka postopek dela, včasih tudi koga povabim da me obišče v moji delavnici... Samo ujeti me morate, ker se mogoče spet potepam kje po svetu.

 

 

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA