DENDICA NAKIT

Adela Ficko ustvarja opazen nakit, ki v vsaki situaciji pritegne pozornost.

DENDICA NAKIT


1. KDO SI?
Adela Ficko. Sem mlada ustvarjalka, ki izdelujem pod imenom Dendica nakit. V moji delovni sobici je najprej začel nastajati pisan, pozitiven, igriv, opazen nakit iz polimerne gline, pred kratkim pa sem začela izdelovati tudi steklen nakit s pridihom narave ter praktične modne predpasnike.

2. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Nakit sem sprva kar nekaj časa izdelovala samo zase. Idejo, da bi začela tudi s prodajo sem dobila, ko me je vedno več ljudi spraševalo kje sem kupila prstan, uhane,... Zgodba s predpasniki je malo drugačna. V prostem času veliko kuham in še raje kaj spečem. Pogosto se mi je zgodilo, da sem kupila predpasnik, ki mi je bil všeč, a je bil narejen iz tankega materiala, ki se je zelo hitro zmočil in po nekaj pranjih tudi zbledel. Ko sem imela dovolj sem si zašila svojega. Iz trpežnega materiala in s prišito brisačko/servetkom, v katerega si lahko kadarkoli obrišem roke, ne da bi pri tem zmočila celoten predpasnik. Ko sem ga nekajkrat »stestirala« sem popravila pomanjkljivosti in začela s »proizvodnjo«. Vsak predpasnik sem na koncu tudi okrasila z dodatki in polimerne gline.

3. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Težko vprašanje. Prvega izdelka se žal ne spomnim. Že kot otrok sem vedno nekaj ustvarjala in izdelovala. Stvaritev sem nato vedno podarila svoji mami.

4. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Prihajam iz manjšega kraja na Kočevskem, ki je obkrožen z gozdovi. Večino življenja sem preživela sredi neokrnjene narave, kjer sem že kot majhna deklica tekala po travnikih, po potokih in gozdovih. Morda je ravno to razlog, zakaj največ navdiha najdem v naravi. Naravi je posvečena tudi moja najnovejša kolekcija steklenega nakita.

5. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Posebnega vzornika nimam, občudujem pa delo mnogih poli mojstric (in mojstrov). Včasih še sama ne morem verjeti kaj vse se lahko ustavari iz polimerne gline. Koliko ur dela, truda, znanja je potrebno da ustvariš kaj takega.

6. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Ustvarjam doma. Del dnevne sobe je preurejen v moj atelje, kjer vlada ustvarjalni kaos. Čeprav sem po naravi zelo redoljubna, mi tega kotička stanovanja nikakor ne uspe spraviti v red. Urejen imam tudi svoj šivalni kotiček, kjer nastajajo moji predpasniki. Najraje šivam ob zimskih večerih, ko se med pedalo šivalnega stroja in mojo nogo »zrine« še moja psička ter mirno počiva ob poslušanju zvoka šivalne mašine.

7. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Ko imam mir. To je lahko zjutraj, popoldne, ponoči, med tednom in vikendi.

8. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Ko si nekaj res želiš ni nič težko. Če pa bi morala izpostaviti, se mi zdi najtežje usklajevanje študija prava in ustvarjanja. Čeprav sem že pred časom opravila vse izpite, zaradi ustvarjalnega navdiha že nekaj časa odlašam z diplomo.

9. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO.
Moje stranka je lahko vsakdo, ki se ne boji barv, ki se ne boji izstopati in biti opažen. Seveda ne smem pozabiti na kuharske mojstrice, ki želijo biti modne tudi za »štedilnikom«. Sprva so moje izdelke nosile predvsem mlajše uporabnice, veseli pa me da se to spreminja. Z veseljem opažam, da po izdelkih Dendica nakit posegajo tudi malce starejše uporabnice, pogosto pa jih kot darilo kupujejo tudi moški. Kot mi je dejala neka gospa, so izdelki Dendica nakit namenjeni vsem, ki so mladi po srcu.

10. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
Želim si, da bi moje izdelke nosilo čim več zadovoljnih uporabnic, znanih ali ne. Ustvarjam pisan in pozitiven nakit s katerim želim na obraze njihovih novih lastnic pričarati čim več nasmehov.

11. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ / NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Seveda. A v zadnjem času ugotavljam da rek »Kovačeva kobila je vedno bosa« še kako drži. Zaradi pomanjkanja časa pogosto nosim »testne« kose in izdelke z »napakicami«. Že dolgo nisem uspela izdelati posebnega kosa nakita le zase.

12. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Zaenkrat nič konkretnega, sem pa navezala že kar nekaj stikov, tako da se morda zgodi kaj v prihodnosti. Vedno sem pripravljena na sodelovanje in delo v tandemu, tako da bi se z veseljem odzvala na povabilo katerega od ustvarjalcev. Prav zanima me kaj vse bi lahko nastalo ob »združitvi moči«.

13. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Da ostajam zvesta sama sebi.

14. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Ker sem v tem »poslu« še novinka, si v prihodnosti želim predvsem povečati prepoznavnost svoje znamke in izdelkov, se prebiti na poličko katere od bolj prepoznavnih trgovin. Seveda pa v mislih že počasi kujem tudi nove projekte in izdelke, ki se bodo pridružili nakitu in predpasnikom. Morda bom morala celo malo skrajšati ime svoje znamke.

15. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
»Kopanje« v ledeno mrzli vodi pod kajak progo v Tacnu. Resnično ne priporočam. Zgodaj spomladi sem se odpravila na veslanje in se prevrnila. Kar naenkrat sem se znašla v malo narasli in ledeno mrzli vodi. Ker se mi je odpela »špric deka«, sem morala odplavati. Ko mi je v šoku uspelo ujeti čoln in veslo sem bila že tako nizko, da sem morala nato še vsa mokra in premražena veslati nazaj na »cilj«.

16. KAJ TI POMENI ARTISH?
Super priložnost, da svoje izdelke predstavim širši javnosti, ki ceni ročno izdelane stvari. ARTish je zame prostor za prijetno druženje z ostalimi ustvarjalci, izmenjavanje izkušenj, klepet z obiskovalci. Veselim se ga že v naprej in vedno večkrat obhodim vse stojnice, si ogledam izdelke in običajno si ob koncu dneva kaj privoščim tudi sama.

Več o Adeli in njenem ustvarjanju si lahko preberete tudi TUKAJ.
 

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA