TARNULJČICA

Umetnica, ki zajema življene z veliko žlico, včasih občutljiva, filozofska in srečna, ker živi.

TARNULJČICA


1. KDO SI?
Kdo sem?....hm, zanimivo vprašanje. Sebe vidim kot ustvarjako, umetniško frikico, ki dela za žensko dušo, ljubi glasbo, poezijo in knjige. Nabira svoje moči v naravi in se potepa po gozdovih. Skratka ženska, ki zajema življene z veliko žlico, včasih občutljiva, filozofska in srečna, ker živi.

2. OSEBNI MOTO.
Deluj s srcem in predano.

3. TVOJA ZGODBA . . . KAKO DOLGO USTVARJAŠ, ALI JE USTVARJANJE TVOJ EDINI VIR DOHODKA?
Ustvarjala sem že kot majhna deklica, rojena grafiku in oblikovalki. Očitno imam nekaj že v genih. Oče je veliko risal, se ukvarjal s fotografijo in grafiko. Mama je veliko krojila in šivala. Veliko sem se naučila od niju, kasneje sem hodila na slikarske delavnice k Zmago Puharju, na kiparstvo in nekaj časa na tečaj poslikave svile. Ljubezen do umetnosti gojim že od malih nog. V srednji šoli sem zaspala in opustila ustvarjanje za kar nekaj let...nato sem se ponovno prebudila, obesila management in matematične formule na klin ter začela ponovno od začetka. Danes poleg oblikovanja nakita in svile vodim še likovne delavnice za otroke. V bodoče se želim z oblikovanjem nakita preživljati v polni meri, saj čutim, da je to moje poslanstvo. To me osrečuje in izpolnjuje.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Prvi izdelek je verjetno nastal že nekje v času osnovne šole ali pred tem. Prvi resnejši izdelek pa pred štirimi leti, ko sem spoznala svojo mentorico, ki me je spodbudila k ponovnemu ustvarjanju in prebujanju. Takrat se je rodila prva indijanska ogrlica iz ročno oblikovanih elementov.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Navdihuje me prav vse, življenje samo. Veliko časa sem posvečala iskanju sebe, potepanju, branju in urjenju domišljije. Navdihujejo me vse ženske sveta, predvsem njihova noša, tradicija, etnologija, glasba, kristali... Vse to me spodbuja k rojstvu ideje in koncepta.

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Dotičnega ustvarjalnega vzornika nimam, so mi pa všeč določeni ustvarjalci in njihovi koncepti se mi zdijo fenomenalni. Všeč mi je naprimer Srečko Molk, ker iz lesa izdeluje prave skulpture za zapestje. Na spletnem Etsyju pa me je fascinirala mlada oblikovalka nakita iz Aten, ki deluje pod znamko Sanktoleono, v svojih mojstrovinah uporablja zanimivo duhovno simboliko, žlahtno kovino in poldrago kamenje. Na začetku sem se po drugih avtorjih zgledovala tudi sama, dokler nisem osvojila dovolj znanja in navdiha, da sem oblikovala popolnoma svoje kose nakita, ki so danes bolj osebni in so zgodba zase.

7. KJE USTVARJAŠ? DOMA? V ATELJEJU? KAKŠEN MORA BITI PROSTOR, KJER USTVARJAŠ?
Trenutno ustvarjam doma, sama v popolni tišini ali v spremstvu dobre glasbe. Sem zelo občutljiva in med delom odklanjam obiske, opravke in druge nepotrebne motilce, da se popolnoma odklopim. Meditacija je moja redna spremljevalka. Včasih mi kak kos uspe izdelati tudi na morju pod krošnjami borovcev. Med tednom lažje zaživim v večernih urah, ko se vse umiri. V prostoru kjer delam včasih vlada kreativna zmešnja iz katere se z lahkoto znajdem, je pa res, da imam rada čisto okolje in si prostor odišavim z Aura soma razpršilci, za lažji odklop.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Večinoma ustvarjam v večernih urah in pozno v noč, so pa tudi izjeme, ko je kako naročilo. Večeri so bolj umirjeni in so moj najljubši del dneva, ko se lahko popolnoma posvetim ustvarjanju.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Najtežji del mojega ustvarjanja je papirologija. Do nedavnega sem bila skregana z raznimi podjetniškimi vizijami, tudi preračunavam bolj poredko, to se mi zdi največja izguba energije, ki bi jo lahko vložila v svoj ustvarjalni proces. Vendar sem se pred kratkim spoprijela tudi s tem in nekaj zadev predala računovodkinji. Nekako krmarim med papirji, davki in zakoni. Vse to mi predstavlja neznasko krajo časa in je skrajno dolgočasno.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? OPIŠI SVOJO TIPIČNO STRANKO
Moje stalne stranke so predvsem ženske, ki se ne bojijo izražati, se poznajo imajo rade rugačnost in točno vedo kaj jim je všeč. Rade nosijo unikatne stvari in spodbujajo umetnost, ni jih strah nositi večje statemnt kose in imajo domišljijo. So srčne ženske. Običajno niso pripadnice copy paste ali fast food mode. Lahko pa so to dekleta, ki si zaželijo kaj odštekanega in jih moje stvari pritegnejo ali pa dame, ki si kupijo kako ogrlico za svojo dušo. Vsaka moja stranka je na svoj način posebna.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB? KDO? IN ZAKAJ?
To se mi ne zdi pomembno. Bolj pomebno mi je, da ljudje moje izdelke začutijo, da prepoznajo zgodbo in navdih. Predvsem mi je važno, da stranka izdelek začuti in ga zna nositi, da se z njim poistoveti in da ji večno služi. Rada vidim, da moj kos nakita koga neznansko osreči in mu dobro služi. Mislim, da ne spadam toliko v hitri modni svet kjer je nekaj danes »in« že jutri pa se popolnoma pozabi, sem »tekač na daljše proge«.

12. ALI TUDI SAMA UPORABLJAŠ/NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Tudi sama nosim svoj nakit, ne pa vedno, ker imam rada druge avtorje in se rada »pobaham« s kakim posebnim kosom. Od svojih izdelkov nosim choker Afrika ogrlico za katero sem porabila toliko ur dela, da je ne želim prodati, ker je trenutno ne zmorem ovrednotiti in mi je med delom postala zelo ljuba.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Seveda, to se mi zdi bistvenega pomena. V povezovanju vidim moč in napredek. Večinoma se povezujem s fotografi, vizažisti, oblikovalci, ilustratorji in modeli. Trenutno pripravljam razstavo fotografij skupaj z dvemi dekleti. Menim, da se s pretežnim individualizmom ne pride daleč, vedno sem odprta za nove ideje, predloge, izboljšave. Delo na skupinkih projektih me zelo osrečuje. Vedno smo dobra družba z veliko dobre volje in navdiha.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSEN/A PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Ponosna sem na to, da sem zdržala vse pritiske in viharne preizkušnje, da nisem poslušala drugih in, da sem ostala zvesta sami sebi in svoji viziji.

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Cilj je ustvarjanje, kreativnost, rast. Želim si norih idej, skupnih projektov, izziv so mi večji kosi nakita. Načrtov je ogromno in upam, da se bo za vsakega posebej našel čas.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
Norost je moje življenje, da si ga upam živeti na glas in resnično ustvarjati. Noro se mi zdi, da si upam živeti umetniško življenje v času, ko okolje tega ne spodbuja najbolje. Noro je biti spontan in pristen.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
ARTish mi pomeni moj mali atelje na prostem. To je moja mala galerija, kjer se lahko predstavim in uživam z ostalimi ustvarjalci. Čudovita, pisana zbirka umetnikov in priložnost za nova poznanstva, je prostor kjer moji izdelki zaživijo.


Še več o Tarnuljčici . . .

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA