MAJA ZUPAN

S svojimi posebnimi krili se nam je prvič pridružila na novembrskem ARTishevanju v Poligonu. Na Božičnem druženju prav tako v Poligonu pa bo z nami to soboto (19.12.). Tudi z novimi izdelki!

MAJA ZUPAN

 
1. KDO SI?
Nekdo, ki neznansko rad ustvarja na 1001 način. Sem gluha modna oblikovalka, z istoimensko blagovno znamko oblačil, mama dveh krasnih punčk in žena profesionalnega športnika. Za mano je veliko vzponov in padcev, vendar me te dragocene izkušnje bogatijo in zaradi tega sem zadovoljen in srečen človek. Cenim vse, kar imam. Zelo.

2. OSEBNI MOTO.
Zdravje je na prvem mestu, ker če si zdrav, lahko počneš, kar si sam najbolj želiš.

3. TVOJA ZGODBA . . .
Odkar se pomnim, sem bila vedno ustvarjalnega duha. Ko sem bila majhna, sem rada delala družbo dediju v njegovi krojaški delavnici, in sledila atiju, ki je vedno narisal lepe risbe. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo sem bolj prisluhnila srcu kot želji. Nekaj let sem delala v Mestnem društvu gluhih Ljubljana, kjer je bilo moje poslanstvo pomagati gluhim. V tem času sem spoznala moža, ki je profesionalni košarkar. Zaradi tega sem bila že med prvo nosečnostjo primorana pustiti službo in hobije. Zadnjih deset let sem bila samo mama in žena, ker smo tudi živeli v tujini oziroma v treh različnih državah zadnjih 6 let. Morala sem biti 100-odstotno v oporo otrokoma in možu. Ko nisem bila utrujena mama več, sem si preprosto želela biti modna oblikovalka. Ideje, ki so se dolgo rojile po moji glavi, so mi bile navdih, da sem se opogumila, da sem se letos prijavila na mednarodni fashion week gluhih v Berlinu. Ta korak je bil le potrdilo, da hočem to početi v življenju. Sigurno pa bo to tudi postal edini vir dohodka.

4. KATERI JE BIL PRVI IZDELEK, KI JE NASTAL IZPOD TVOJIH ROK? KDAJ?
Čisto prvi izdelek?! Uf, to so bile oblekice za Barbike, ko sem bila majhna. Še zdaj jih hranim. Ko sem bila že starejša osnovnošolka, sem tudi šivala zase. Svoje prihranke sem rada zapravljala za blago. Celo prvo plačo, ki sem jo prislužila preko študentskih del, sem zapravila za šivalni stroj.

5. KAJ TE NAVDIHUJE PRI TVOJEM DELU? OD KOD ČRPAŠ IDEJE?
Življenje samo je navdih. Opazujem naokrog, berem in neprestano razmišljam. Ideje so kot zvezdni utrinki, med katerimi se popolnoma izgubim. Vendar jih večkrat ujamem in v glavi ali na listu skušam ustvariti nekaj lepega. Tako nastanejo izdelki.

6. KDO JE TVOJ USTVARJALNI VZORNIK? ZAKAJ PRAV ON/A?
Nimam posebnega vzornika, sem pa velik pristaš slovenskih umetnikov. Doma imam nakit, obleke in ročna dela različnih slovenskih oblikovalcev. Obožujem jih in ponosna sem, da tako majhna dežela kot je Slovenija pripomore veliko dobrih umetnikov.

7. KJE USTVARJAŠ?
Trenutno doma, v jedilnici, ker je bila moja odločitev za modno oblikovanje nenadna, brez predhodnih priprav. Vsekakor pa potrebujem oziroma želim imeti svoj delovni kotiček doma in kakšen studio izven doma. Upam, da se mi kmalu izpolni želja, ker mi je že tako ali tako težko ustvarjati doma - z enim očesom proti šivalnem stroju, z drugim pa proti stanovanju, kjer je treba ves čas kaj postoriti. Moteče je.

8. USTVARJAŠ PONOČI ALI PODNEVI?
Zadnje čase se zelo rada zbudim ob treh zjutraj in delam medtem ko celo mesto še spi. Spokojno je takrat.

9. KATERI JE NAJTEŽJI DEL PRI TVOJEM USTVARJANJU?
Ko je treba krojiti... ni najtežje, je pa zelo zoprn del procesa. Ker sem po naravi perfekcionistka, morajo biti detajli zelo natančno šivani in dodelani. Zato je tudi odstranjevanje šivov zelo zoprno delo.

10. KDO SO TVOJI GLASNIKI (= STRANKE)? 
Zadnja kolekcija, ki sestavlja predvsem krila in plaščke iz walk lodena, je očitno prepričala ženske, ki se ne bojijo biti nekaj posebnega. Nisem še bila v fazi, da bi se predstavila širši javnosti, vendar se bo to kmalu spremenilo. Korak za korakom. Najprej se bom predstavila na ARTishu, potem pa bom poskusila nekaj drznega narediti.

11. BI SI ŽELELA, DA TVOJE IZDELKE UPORABLJA/NOSI TUDI KDO OD ZNANIH OSEB?
V čast mi je, če opazijo ali nosijo moja oblačila ne glede na to, če je znana ali neznana oseba. Kljub temu bi bilo zelo lepo videti Ulo Furlan v mojih kreacijah. Prekipeva od energije in lastnega šarma. Je človek, ki zna nositi en kos oblačil na 1001 način. Kar je tudi moj namen, ko sem naredila kolekcijo kril iz walk lodena. Le prepričati moram občinstvo.

12. ALI TUDI SAMA NOSIŠ IZDELKE, KI JIH USTVARIŠ?
Seveda. So zelo udobni, lepih krojev in barv.

13. ALI SE POVEZUJEŠ OZ. SODELUJEŠ TUDI Z DRUGIMI USTVARJALCI?
Tudi.

14. NA KAJ SI NAJBOLJ PONOSNA PRI SVOJEM DELU OZ. SVOJEM USTVARJANJU?
Da sem vztrajna kljub hendikepu.

15. KAKŠNI SO TVOJI NAČRTI ZA PRIHODNOST?
Ne bom na glas povedala. Delam na tem in upam, da mi uspe.

16. NAJBOLJ NORA DOGODIVŠČINA V TVOJEM ŽIVLJENJU.
Veliko jih je bilo, vendar sta bila poroda otrok zame res posebno, noro doživetje, ki se ga ne da opisati z besedami. Po porodu sem še dolgooo podoživljala dogodek. Iz male pikice nastane mala kepica z rokami in nogami, ki nemudoma pristane v tvojem naročju. Neprecenljivo.

17. KAJ TI POMENI ARTISH?
ARTish je čudovit prostor umetniških del, kjer imajo umetniki priložnost se predstaviti javnosti in obiskovalci pa s svojim obiskom ARTisha izkažejo spoštovanje do umetnikov.

 Še več o Maji lahko preberete tudi TUKAJ.

ZUNANJA sezona GALLUSOVO nabrežje, Ljubljana
vsaka suha sobota od 6/4/2024 do vključno 26/10/2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 9. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Mariboru, Sodni stolp
s
obota, 23. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 15.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024

___________________________

ARTish v Centru ROG, Ljubljana
s
obota, 30. november 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.06.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

Miklavžev ARTish v Švicariji #3, Ljubljana
nedelja, 1. december 2024

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.09.2024
___________________________

Božični ARTish v centru ROG, Ljubljana
četrtek, 19. december 2024 / 14.00 - 19.00
petek, 20. december 2024 / 10.00 - 19.00
sobota, 21. december 2024 / 10.00 - 18.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 31.08.2024
___________________________

ARTish v Radovljiški graščini, Radovljica
nedelja (15.12.2024) / 11.00 - 19.00

prijave: ARTish.si@gmail.com
začetek prijav: 01.07.2024
zadnji rok prijav: 30.10.2024
___________________________

ARTish v Cerknici / prodajni kotiček v galeriji Krpan

V galeriji Krpan v Cerknici lahko obiščete ARTish prodajni kotiček, kjer so na voljo unikatna dela številnih lokalnih in okoliških ustvarjalcev ter članov društva Notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Vsa dela so tudi naprodaj. Povabljeni!

lokacija: GALERIJA KRPAN, Čabranska 2, Cerknica
urnik: sreda, četrtek in petek od 17:00 do 19:00

____________ 

NAJ SPREGOVORI USTVARJALNOST!

#ARTISHFAMILIJA